Jälgige rangelt oma toitumiskava.
Koroonaviiruse ennetusmeetmete tõttu dialüüsikeskustes võib esineda muutuseid teie korralises ravis. Seepärast on nüüd väga oluline, et järgiksite distsiplineeritult oma toitumiskava ning pööraksite erilist tähelepanu vedeliku, kaaliumi ja fosfori tarbimisele. Allpool on toodud mõned soovitused toitumise korraldamiseks kodustes tingimustes.
Poeskäimise juhised
Võimalusel ärge minge poodi ise, vähendamaks infektsiooniohtu. Küsige pereliikmete või sõprade abi või kasutage kojuveoteenust. Ärge jätke oma toitumiskava unarusse ning järgige arsti või dietoloogi antud soovitusi. Sellegipoolest tuleb järgida mõningaid punkte:
- planeerige oma oste hoolikalt ja koostage ostunimekiri, et midagi ei ununeks;
- jälgige, et teil oleks piisavalt varusid 14 päevaks;
- ostke pikema säilimisajaga või konserveeritud toitu, kuid vältige töödeldud toitu;
- olge ettevaatlik pika säilivusega toitude suhtes, nagu oad või herned, kuna need sisaldavad rohkelt fosforit ja kaaliumit; tarbige neid mõõdukalt ja loobuge neist pikemaks ajaks enne raviprotseduuri.
Kui tellite toitu koju, vältige otsest kokkupuudet kulleriga. Hoidke sobivat vahekaugust, vältides tervitamisel otsest kontakti. Pärast toidu kättesaamist eemaldage see pakendist ja visake pakend ära. Enne toidu puudutamist peske käsi vee ja seebiga vähemalt 20 sekundi jooksul.
Soovitused ostunimekirja koostamiseks
- Köögiviljad: ostke nii värskeid kui ka külmutatud köögivilju.
- Süsivesikud: riis, makaronid, leib (külmutamiseks) peaksid kindlasti olema ostunimekirjas.
- Liha ja kala: kui soovite osta värsket liha ja kala, külmutage osa sellest ning tarbige värske osa ära paari päeva jooksul.
- Puuviljad: need on kiiresti riknevad, ostke värskeid (ja mitteküpseid) puuvilju, vältige suure kaaliumisisaldusega puuvilju, nagu banaan või kiivi, soetage konservköögiviljade varu (alati omas mahlas, vältige siirupit).
- Munad: need ei tohiks teie sahvrist puududa; külmkapis hoidmisel säilivad need kauem.
- Piimatooted: ostke kauasäilivat piima. Piimatoodetest on kõige parem valik laagerdunud juust.
Toidu käsitsemine
Puuduvad teaduslikud tõendid selle kohta, et koroonaviirus võiks edasi kanduda toidu kaudu (Euroopa Toiduohutusamet, EFSA). Võite endiselt osta ja tarbida sedasama neerusõbralikku toitu nagu tavaliselt.
- Sellegipoolest soovitame rakendada rangeid hügieenimeetmeid, eriti toorete toiduainete käsitsemisel.
- Toiduvalmistamise käigus peske hoolikalt toiduained, käed, köögipinnad ja -tarvikud nagu noad ja lõikelauad kuuma vee ja seebiga.
- Kasutage toore ja kuumtöödeldud toidu jaoks erinevaid köögiriistu, nagu näiteks noad ja lõikelauad.
- Toidu küpsetamine või kuumutamine võib olla täiendav ohutusmeede, kuna viirus ei talu kuumust.
- Hoidke värskeid ja kergesti riknevaid toiduaineid külmkapis, et need säiliksid kauem.
- Kasutage hästi ära oma külmkappi, et säilitada mõningaid toiduaineid kauem.
Vaadake üle NephroCare’i veebimaterjalid toitumise kohta, mis sisaldavad kasulikku infot ja retsepte: